Vuoden 2010 Oscar-ehdokkaat julkistettiin hiljattain. Listan näkeminen synnytti minussa tunteita laidasta laitaan. Eniten mua kiroilutti. Kahta henkilökohtaista (ja kriitikoiden) suosikkia ei näkynyt yhdessäkään kategoriassa, (500) Days of Summer ja Moon loistivat poissaolollaan. Se, ettei Sam Rockwell saanut edes ehdokkuutta roolistaan Moonissa on mielestäni huutava vääryys.

Oscareissa nähtiin jo vuosi sitten muutoksia, ja yksi tämän vuoden erikoisuuksista on se, että parhaan elokuvan kategoriassa on viiden ehdokkaan sijaan kymmenen elokuvaa. Syitä tähän on spekuloitu. Oscareiden katsojaluvut ovat laskeneet Yhdysvalloissa ja tavallista katsojaa kosiskellaan tv:n ääreen nyt sillä, että parhaan elokuvan pystistä kisaa myös ns. suuren yleisön suosimia elokuvia (mm. District 9 ja Up). On kuitenkin selvää, että vain viisi kategorian elokuvista ovat varteenotettavia ehdokkaita. Ne samat viisi elokuvaa kisaavat myös parhaan ohjaajan palkinnosta.

Avatar rohmusi odotetusti 9 ehdokkuutta, vaikka mä henk.koht. kyllä yllätyin. Se tulee viemään kaikki tekniset Oscarit, siitä ei ole epäilystäkään. Mutta parhaan elokuvan ja parhaan ohjauksen se saattaa hävitä The Hurt Lockerille. Uumoilen tätä mm. syystä että akatemian jäsenille lähetetään ehdokkaina olevat elokuvat DVD:llä kotiin katsottaviksi, ja Avatar ei takuulla säväytä tv-ruudulla samalla tavalla kuin elokuvissa. Upean 3D:n uupuessa elokuvan kauniin pinnan alle kätkeytyvät heikkoudet pääsevät helpommin esiin. Toisaalta monet akatemian jäsenistä ovat todennäköisesti nähneet Avatarin elokuvissa, ainakin jos ennätyssuuriin lipputuloihin on uskominen.

Muutamista Oscareista ei ole epäilystäkään kenelle ne menevät, mutta osasta on vaikea edes veikata. Tässä minun omat Oscar predictionit tärkeimmistä kategorioista:
 

 

Best picture:

"Avatar"
"The Blind Side"
"District 9"
"An Education"
"The Hurt Locker"
"Inglourious Basterds"
"Precious: Based on the Novel ‘Push' by Sapphire"
"A Serious Man"
"Up"
"Up in the Air"
 

Tämä kisa käydään todennäköisesti Avatarin ja The Hurt Lockerin välillä.  Itse veikkaan voittajaksi Avataria, joka voitti hiljattain parhaan elokuvan Golden Globen. The Hurt Locker oli voittajasuosikki vielä syksyllä, mutta nyt Avatar on sekoittanut pakkaa ennätysmäisellä suosiollaan. Itse toivoisin tämä pystin menevän Tarantinon Paskiaisille, mutta se on erittäin epätodennäköistä.

 

 

Best Direction:


"Avatar," James Cameron
"The Hurt Locker," Kathryn Bigelow
"Inglourious Basterds," Quentin Tarantino
"Precious: Based on the Novel ‘Push' by Sapphire," Lee Daniels
"Up in the Air," Jason Reitman
 

Tämäkin skaba käydään Avatarin ja The Hurt Lockerin välillä. Näistä kahdesta jälkimmäinen on todennäköisin voittaja, koska veikkaan ettei se voita parhaan elokuvan palkintoa, ja tämä on toiseksi tärkein Oscar, joten voittakoon sitten tämän.

 

 

Actor in a Leading Role:


Jeff Bridges, "Crazy Heart”
George Clooney, "Up in the Air”
Colin Firth, "A Single Man”
Morgan Freeman, "Invictus”
Jeremy Renner, "The Hurt Locker”
 

Tätä on vähän vaikeampi ennustaa, koska en ole nähnyt kaikkia roolisuorituksia. Veikkaukseni kahdesta todennäköisimmästä voittajasta menevät Jeff Bridgesille ja Jeremy Rennerille. Näistä kahdesta loistavasta roolista voittaja on Jeff Bridges, koska hänellä alkaa olla jo ikää, eikä hän välttämättä saa enää toista mahdollisuutta. Toisaalta akatemiassa on istunut viime vuosina aika tunteetonta porukkaa, koska mm. Bill Murray (Lost in Translation) ja Mickey Rourke (The Wrestler) jäivät molemmat palkitsematta, vaikka heitä pidettiin varmoina voittajina jo ihan siitä syystä, että monien sydän sanoi heidän viimein ansaitsevan voittonsa.

 

 

Actress in a Leading Role:


Sandra Bullock, "The Blind Side”
Helen Mirren, "The Last Station”
Carey Mulligan, "An Education”
Gabourey Sidibe, "Precious: Based on the Novel ‘Push' by Sapphire”
Meryl Streep, "Julie & Julia”
 

 

Tästä en osaa sanoa juuri mitään, koska en ole nähnyt yhtäkään näistä elokuvista. Sandra Bullock on tällä hetkellä voittajasuosikki ja hän todennäköisesti myös pokkaa palkinnon. Vahvin haastaja on ilmeisesti uusi tulokas Gabourey Sidibe, joka nähtiin yhdessä vuoden synkimmistä elokuvista nimeltä Precious.

 

 

Actor in a Supporting Role:


Matt Damon, "Invictus”
Woody Harrelson, "The Messenger”
Christopher Plummer, "The Last Station”
Stanley Tucci, "The Lovely Bones”
Christoph Waltz, "Inglourious Basterds”
 

That's a bingo! Tästä ei ole epäilystäkään. Christoph Waltzin voitto on yhtä varma kuin Heath Ledgerin Oscar vuosi sitten.

 

 

Actress in a Supporting Role:


Penélope Cruz, "Nine”
Vera Farmiga, "Up in the Air”
Maggie Gyllenhaal, "Crazy Heart”
Anna Kendrick, "Up in the Air”
Mo'Nique, "Precious: Based on the Novel ‘Push' by Sapphire”
 

 

En ole näitäkään nähnyt, mutta Preciousin odotetaan olevan yksi illan voittajista ja tämä on sitten se todennäköisin kategoria, joten pystin pokkaa Mo'Nique.

 

 

Writing (Adapted Screenplay):


"District 9," Written by Neill Blomkamp and Terri Tatchell
"An Education," Screenplay by Nick Hornby
"In the Loop," Screenplay by Jesse Armstrong, Simon Blackwell, Armando Iannucci, Tony Roche
"Precious: Based on the Novel ‘Push' by Sapphire," Screenplay by Geoffrey Fletcher
"Up in the Air," Screenplay by Jason Reitman and Sheldon Turner
 

 

Tässäkin kategoriassa on vaikea edes veikata, mutta vainu sanoo, että voittajia ovat Jason Reitman ja Sheldon Turner.

 

Writing (Original Screenplay):


"The Hurt Locker," Written by Mark Boal
"Inglourious Basterds” Written by Quentin Tarantino
"The Messenger," Written by Alessandro Camon & Oren Moverman
"A Serious Man," Written by Joel Coen & Ethan Coen
"Up," Screenplay by Bob Peterson, Pete Docter, Story by Pete Docter, Bob Peterson, Tom McCarthy
 

Tätä pidetään yleensä lohdutuspalkintona parhaan ohjaajan Oscarille, joten uskon ja toivon tämän menevän nyt sitten Tarantinolle. Up ja The Hurt Locker ovat varteenotettavia vastustajia, mutta ne voittavat muissa kategorioissa ja tämä on Tarantinon ainoa todellinen mahdollisuus voittoon.

 

Animated Feature Film:


"Coraline"
"Fantastic Mr. Fox"
"The Princess and the Frog"
"The Secret of Kells"
"Up"
 

On sanomattakin selvä, että Pixarin Up voittaa, koska se on ehdolla myös parhaan elokuvan kategoriassa. Pidin tästä elokuvasta ja se oli harvinaisen koskettava, mutta mun mielestä Coraline, Fantastic Mr. Fox ja The Princess and the Frog olivat kaikki parempia elokuvia. Ne eivät kuitenkaan tule voittamaan.